وب چیست ؟
برای شناخت وب 3 ابتدا به تعریف وب میپردازیم :
World wide web یا شبکه جهانی وب است و امکان دسترسی افراد به اینترنت را فراهم کرده است . در وب افراد میتوانند در این فضا با یکدیگر ارتباط داشته باشند و یا اطلاعاتشان را در آن به اشتراک بگذارند . وب سایت ها دارای تصاویر ، محتوای متنی و ویدیو و … هستند . صفحات وب سایت یک آدرس منحصر به فرد دارند .
شبکه جهانی وب مجموعه ای از وب سایت ها و صفحات وب سایت است که در بستری به نام اینترنت به یکدیگر متصل شده و با وصل شدن شما به سرور ارائه دهنده اینترنتی ، میتوانید با تایپ کردن آدرس صفحات وب وارد آن ها شده و از محتوای آن استفاده کنید.
وب درون اینترنت است و بدون اینترنت معنی ندارد و کارایی نخواهد داشت.
تحولات در شبکه وب
وب دارایی سه نسل مختلف است که در ادامه به برسی هریک از این نسل ها میپردازیم .
- وب 1
- وب 2
- وب 3
وب در ابتدا دارای صفحات ساده ای بود که دارای متن و تصویر بودند و این نسل در اختیار شرکت های بزرگ بود و افراد توانایی کنترل محتوا را نداشتند و فقط امکان خواندن محتوا را داشتند.
بعداز نسل اول ، نسل دوم وب در دسترس قرار گرفت که در وب 2 افراد علاوه براستفاده از محتوا توانایی کنترل و تولید محتوا را نیز داشتند و وب دیگر در اختیار شرکت های بزرگ نبود و کاربران در بستر وب 2 میتوانستند با یکدیگر در ارتباط باشند.
وب 3 چیست ؟
برای درک بهتر وب 3 ابتدا در مورد اولین نسخه های اینترنت صحبت میکنیم.
اولین نسخه اینترنت معروف به وب 1 در اواخر دهه 1990 وارد شد که شامل مجموعه ای از پیوندها و صفحات اصلی بود . این وب سایت ها تعاملی نبودند و شما کاری جز خواندن مطالب و انتشار محتوای اولیه برای خواندن دیگران نمیتوانستید انجام دهید .
بعد از وب 1 ، وب 2 عرضه شد و افراد آن را نسخه خواندن و نوشتن اینترنت می نامند . نسل دوم وب به شما این امکان را میدهد که فایل ها را باز کنید و ویرایش کنید . برخلاف نسل اول که تنها میتوانستید مشاهده کنید . این نسخه از اینترنت به مردم این امکان را داد که نه تنها محتوا مصرف کنند ، بلکه محتوای خود را منتشر کنند.
وب 3 به اعنوان آینده اینترنت معرفی میشود و چشم انداز این وب جدید مبتنی بر بلاک چین شامل امور مالی غیر متمرکز و موارد دیگر است . به اعنوان نسل سوم اینترنت در حال ظهور است که کاربران و ماشین ها قادر به تعامل با داده ها هستند .
وب 1 چیست؟
ابتدایی ترین نسل اینترنت وب 1 بود که در اواخر 1990 میلادی به وجود آمد . در فضایی وب 1 صفحات و لینک های بسیاری ساخته شده بود اما کاربران نمیتوانستند تعامل خاصی انجام دهند و صفحات کاملا استاتیک بودند.
به طور کلی در دوره وب 1 کاربران تنها میتوانستند محتوای سایت را بخوانند و در صفحات مخلف جابه جا شوند و کاربران با یکدیگر در ارتباط نبودند.
وب 2 چیست؟
نسل دوم وب از سال 2004 تا به امروز در حال استفاده است . در نسل دوم کاربران ارتباط بیشتری با یکدیگر دارند . نسل دوم وب این امکان را به کاربران داد تا علاوه بر خواندن امکان نوشتن هم داشته باشند و در فضای وب به تولید محتوا بپردازند . در این نسل هر فردی میتواند بلاگ خود را داشته باشد و محتوای خود را در آن قرار دهد.
با ظهور وب 2 روش های کسب درآمد از طریق تبلیغات افزایش یافت . شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام و و توتیتر در نسل دوم وب ظهور کردند.
باگذشت زمان افراد با جمع آوری اطلاعات شخصی شان توسط شرکت های بزرگ آگاه شدند و برای کنترل بیشتر بر اطلاعات و داده های خود نسل بعدی وب را به وجود آوردند.
وب 3 چیست ؟
وب سه برای حل کردن مشکل کسب درآمد و کنترل شرکت ها بر اطلاعات افراد پیاده سازی شد . در نسل سوم علاوه بر ویژگی های نسل دوم یعنی خواندن و تولید محتوا میتوانید بر نوشته های خود تسلط کامل داشته باشید .
در نسل سوم تمرکز میان سازندگان و کاربران است و در بخش عظیمی از اینترنت در اختیار شرکت های بزرگ نیست .
فواید نسل سوم وب
در نسل سوم اینترنت ، مجموعه بزرگی از داده ها جمع آوری میشوند و برای تجزیه و تحلیل در اختیار الگوریتم ها قرار میگیرند و برای رفع نیاز کاربران فراهم میشوند.
- افزایش حریم خصوصی :
به دلیل غیر متمرکز بودن اطلاعات و نبودن اطلاعات دریکجا ، هکرها برای دسترسی به اطلاعات باید کل شبکه را از کار بیاندازند که این کار امکان پذیر نیست .
- مالکیت واقعی بر اطلاعات :
در نسل سوم اینترنت اطلاعات و محتوا به طور کامل در اختیار کسی است که آن را تولید میکند . اطلاعات به صورت رمزگذاری شده در شبکه ثبت میشود و تنها کاربران میتوانند به ان دسترسی داشته باشند . در نسل سوم وب شما به نهاد مرکزی کنترل کننده نیازی ندارید و با حذف نهادهایی کنترل کننده ، امکان کنترل اطلاعات کاربران و یا سانسور آن وجود نخواهد داشت
- تبلیغات و کسب درآمد:
در نسل سوم اینترنت بازاریابان و تبلیغات کنندگاه امکان استفاده از اطلاعات کاربران را ندارند و اطلاعات کاربران دارای امنیت رمزنگاری است ، کنترل اطلاعات به طور کامل در اختیار کاربران است و میتوانند اطلاعات را به اشتراک بگذارند.
- هزینه بالا :
هزینه استفاده از سرویس های وب 3 بالاست و به همین دلیل تمام افراد توانایی استفاده از امکانات آن را ندارند و دسترسی آن ها محدود است .
- امنیت :
به دلیل غیر متمرکز بودن اطلاعات و نبودن اطلاعات دریکجا ، هکرها برای دسترسی به اطلاعات باید کل شبکه را از کار بیاندازند که این کار امکان پذیر نیست .
- کارایی در هر دستگاهی :
نسل سوم وب به برنامه ها این امکان را میدهند تا بدون توجه به نوع دستگاه روی سخت افزارهای مختلف اجرا شوند